chevroletcamaro.cz

Unleashed Fuel Only

Reinkarnace interiéru XII - Abych se k tomu volantu nelepil

Pozor, pozor - osvěžení blogu v rámci slušnosti - od nynějška budu vkládat obrázky bez náhledů. To znamená, že objem dat při načítání stránky naroste, nicméně zvýší to následný uživatelský komfort při pročítání zápisku. Netřeba už nikam klikat a zvětšovat.

K téhle renovaci mě dohnalo hned několik zásadních věcí, slovy tyto dvě:

  1. zadrhávající se zámek zapalování – čím vyšší venkovní teplota, tím hůř se s ním točilo. Musel jsem ho ručně vracet ze startovací polohy.
  2. lepkavý originální volant – tohle je bohužel známá bolest u pozdních dvojkových kalamárů. Jak plast na volantu stárne, stává se lepkavým a člověk potom od toho má upatlané ruce. Stejně tak opatlaný je pak i samotný volant.

Když jsem tedy na to měl zase celou zimu, tak jsem se rozhodl to vzít od podlahy, resp. od motoru. Takže jsem v motorovém prostoru odpojil od serva volantovou tyč. Potom je potřeba odšroubovat 4 šrouby držící kryt na podlaze. Nakonec dva silnější šrouby, držící volant v palubní desce. Jo a nezapomenout na všemožné konektory a odmontování spodní části palubky. Trošku trhnutí a celá konstrukce je venku:

Jak je vidět, zaslouží si to po 30 letech nějakou tu péči, mj. mírně orezlá konstrukce, omlácený sloupek od klíčků, atd.

Rozborka…

K sejmutí volantu je nejideálnější sehnat si stahovák, pokud se cítíte, tak si ho vyrobit. Šel jsem druhým způsobem, kde na krásu se nehledí. Navíc má dvojí funkci, která bude popsána dále. Nebudu popisovat, jak tyč rozložit, ale naopak jak jí složit zpátky. Pokud tedy máte potíž s rozborkou, čtěte tento příspěvek odspoda nahoru ;-) Takhle to tedy vypadá po kompletním rozebrání.

A tady se konečně podařilo odhalit zdroj problémů se zadrhávajícím se zámkem zapalování. To zubaté půl-kolečko se s obtížemi otáčelo po osičce. Stačilo tedy dremlíkem malilinko vybrousit plastový vnitřek a tyčku namazat vazelínou. Taková blbost a jak velký problémy to může způsobit, neuvěřitelný.

Hurá opraveno, může se začít s lakováním. Tady není čas si hrát na hrdinství a shánět za drahý peníz vysoce leštěnou novou tyč. Prostě se to jednoduše místama obrousí, očistí a celý natře štětkou, antikorozní černou barvou, no.

Na zbytek dílů se použil již klasický postup a matná černá barva. Podařilo se mi efektně zvýraznit nápis LOCK.

…a sborka

A teď už se může zase začít skládat. Všechny elektronické díly jsou koupené nové, poněvadž, když už to je venku že… Začíná se od nejjednoduššího, tj. strčit dutou tyč do duté tyče. Na té vnitřní je od výroby molitan jako zábrana proti vnikání nečistot do vnitřku konstrukce. Ten se bohužel na dotek rozpadal. Ale nevadí, pomocí Chemoprénu se přilepil nový, hezčí, modrý.

Všechny pohyblivé díly jsou samozřejmě očištěny a namazány novou vazelínou. Potom nasadíme na vnitřní tyč plastovou podložku a pérko. Vložíme poslední tyč (řízení), na níž je nasunuté ložisko s plastovým víčkem. To zapadne přesně do zubů na té vnější tyči a zajistí se sponou.

Hotovo, přejdeme teď na přední stranu. Nejprve se vloží plastový aretační kroužek mezi vnější a střední tyč, tím se ta střední zajistí na středu. Jemně rozmazaně a umazaně potom naznačuji, vykrojení po kterém se nasune vnější plastový dekorační díl. To je ten, co se celý otáčí, když se řadí kvalty. Čiže nasadit jde jen do jedné polohy.

Teď přijde trošku oříšek. Musí se sestavit část, kde se nachází celá řídící logika, resp. mechanika. Tedy, nacvaknout zpátky na osičku zubaté půlkolečko, přišroubovat vymezovač zámku volantu a zasunout jezdec ovládající spínací skříňku. S tím jezdcem to chce trošku laborování, než přijdete na to, jaká poloha je správná. Ale nebojte se, je to jedna jediná. Nejlépe se to ladí, když je nasazená spínací skříňka zapalování (viz dále) a víte tak přesně, kde je poloha klíčku při startování. Takže následující obrázky jsou orientační, postup skládání může být různý. Nezapomeňte potom zajistit plastový jezdec pérkem, které se válí na druhém obrázku vlevo.

Když si myslíte, že to máte sladěné, může se konstrukce přišroubovat čtyřmi dlouhými šrouby k vnější tyči. Poté se může nainstalovat ovládací modul blinkrů, jehož část se celou konstrukcí protáhne dozadu a zacvakne do patřičného držáku na vnější tyči. To lze částečně identifikovat na dalších obrázcích.

Tak jsme si prohlédli jak vypadá sestavená základní ovládací část a teď vršek. Nejdříve se přišroubuje ovládací páčka blinkrů. Nasune se dosedací podložka na ložisko,

pak pérko,

po něm otočný spínač klaksonu,

zakrýt ozubeným kolem, anobrž zámkem volantu,

připravit si závlačku a pomocí reverzního domácího stahováku (tzv. stlačováku) zatlačit všechny věci dovnitř. Až se objeví rýha na řídící tyči, lze nasunout závlačku.

Jako předposlední zbývá horní podložka pro nastavení dosednutí volantu.

Šup tam s ní a všechno to zakrýt plastovým víčkem.

Cajk, fertig.

 Nastavení elektroniky

Jen taková drobná odbočka k nasazení neutral starter switche (zamezuje startování v jiné poloze než P nebo N).

  1. Nejprve je třeba se ujistit, že je navolený Neutral, tj. klíčkem lze startovat a přitom není ovládání v poloze Park.
  2. Potom se musí nastavit do polohy N onen spínač, bývá to na něm naznačeno. Nejlépe jej zajistit pomocí spony nebo hřebíčku skrze připravenou dírku.
  3. Nyní se může nasadit na sloupek řízení a natočit tak, aby jeho zub zapadl do vnitřní (prostřední) osy.
  4. Utáhnout, vyjmout jistící sponu a vyzkoušet, jestli dobře drží při volení kvaltů.

Spínací skříňku už jsem nastavil v předchozích krocích, takže stačí ověřit, že pořád chodí dobře a jsem schopen při plném vytočení klíčku jít až do její krajní polohy. Lidově řečeno, "musí to naplno cvaknout".

Odlepení volantu

Jako nejrozumnější možnost zrušit lepkavý volant, aniž bych používal nějaký neoriginální tuningový, byla nechat jej očalounit kůží. Tak jsem ho tedy mírně očistil, zabalil a poslal do Volantechu, ať se starají. Moc radost ze mě neměli, protože většinou řeší běžné volanty. Ale nakonec se nám po pár telefonátech podařilo vyjasnit, jak by to mělo vypadat a jaký bude postup. Původní stav:

Výsledek:

Na první pohled to vypadá celkem "normálně", ale teď se podívejte, jak to krásně doplnilo interiér, když se to tam všechno sestavené a funkční vrátilo.

To je prostě nádhera. Konečně to auto uvnitř začíná trošku vypadat :-)

Pro srovnání odkazuji na původní stav po koupi. Pozor pouze pro otrlé!

Přidat komentář

Loading