chevroletcamaro.cz

Unleashed Fuel Only

Jak na náhradní díly

ebay

Poslední dobou se začínají množit dotazy, jak shánět díly na americké automobily, zejména potom překvapivě na Camaro. Rozhodl jsem se tedy sepsat takový drobný článek a poradnu, jak se to dělá.

První možnost - lokální importéři

Dříve zde byli hlavními hráči na trhu takzvaná importérská trojka (nebo čtyřka), u kterých bylo možné objednávat díly. Výhodou je, že některé běžnější věci mívaji na skladě a jsou je tedy schopni dodat relativně rychle. Pokud náhodou naskladněny nejsou, obvyklá doba dodání bývá do 14ti dnů. Cena dílů od těchto importérů se obecně pohybuje kolem dvojnásobné hodnoty kurzu dolaru, v níž je zahrnuto dovozní clo, DPH 19% a obchodní marže. Těmito největšími českými importéry tedy jsou:

Ovšem vzhledem k neustále klesajícímu kurzu dolaru a rostoucímu zájmu o americká auta v ČR vzrůstá i počet společností specializujících se na dovoz dílů, servisní opravy a bazarový prodej. Z těch nejznámějších bych mohl jmenovat: Ivo US Cars (Ostrava), Garáže Vltava (Praha, Luštěnice), Ameriky Hradek Králové (kdeasi :-), a tak dále a tak dále...

Já osobně jsem zatím nic nekupoval od importérské čtyřky jmenované výše, ale zato např. moje Camaro pochází z Garáží Vltava, výfukové díly jsem si nechal dovézt od Ameriky HK.

Možnost druhá - vlastními silami

Převážnou většinu dílů jsem si zatím zajišťoval sám. Nutno ovšem podotknout, že se jednalo o díly menší a lehčí, odpadal tedy problém s tím, jak to poslat. Osobně nejčastěji nakupuji na těchto místech:

  • eBay - aukční server, kde lze nalézt jak použité tak úplně nové díly. Některé jdou koupit okamžitě za stanovenou cenu, jiné je nutné vydražit. Dražba není nic složitého - stačí si stanovit maximální cenu, kterou jste ochotni zaplatit a přihodit těsně před ukončením aukce. Doporučuji předběžně přihodit menší sumičku, abyste si byli jisti, že máte vůbec povolený příhoz. Z některých aukcí jsou totiž vyloučeni uživatelé sídlící mimo Spojené státy. Také si musíte být jisti, že je prodejce ochotný poslat předmět mimo USA. Nezapomínejte, že kromě domovské eBay.com existují i lokální evropské eBay.de (Německo), eBay.co.uk (VB), eBay.fr (Francie), atd. To protože i naši cizojazyční sousedé vlastní nové/použité díly, kterých by se rádi zbavili. Výhodou budiž nulový celní poplatek, žádná DPH a nižší poštovné.
  • Summit Racing - velká společnost nabízející mnoho náhradních dílů, od šroubku až po celý motor. Zde naleznete hlavně součástky pro ladění výkonu, vylepšování vzhledu a mnoho jiných základních dílů, které bývají společné pro více automobilů.
  • RockAuto.com - opět zásobiště náhradních dílů obecnější povahy. Mají některé, které nenajdete na Summit Racing a naopak. Ceny bývají obdobné.sellers
  • Eckler's Camaro - specializovaný obchod s věcmi pouze pro Camaro všech generací (1967-2002). Za nové díly nabízejí relativně příznivé ceny, ovšem není na škodu se podívat na eBay, zda tam nenajdete stejný nový nebo použitý (ale pěkný) za menší cenu.
  • Classic Industries - továrna na repliky - zde najdete ještě více věcí než u Eckler's, ceny ovšem bývají mírně vyšší. Z dílů odsud by nebyl žádný problém postavit přesnou repliku jedničkového Camara.

Platby a doprava

Poslední avšak snad nejdůležitější téma, které by Vás mělo zajímat - jak zaplatit a dostat to sem? V drtivé většině případů se platí přímo platební kartou přes internet. Stačí mít standardní embosovanou platební kartu MasterCard/Visa nebo jejich virtuální varianty (ty bývají levnější, ne-li zdarma, a nabízí je snad každá banka). Karta musí být odblokovaná pro přímé platby přes internet. Při nákupu pak bude stačit číslo karty, expirace a kontrolní kód (na zadní straně karty). Pozor ale, jakmile by se k těmto třem udájům dostala třetí osoba, nic jí nebrání kartu zneužít a použít váš účet na financování svých nákupů. Proto bych spíše doporučil používat systém PayPal tam, kde to jen jde. S platebním systémem PayPal jsou provázány obchody přes eBay, Summit Racing, RockAuto a další přibývají. Celý systém vypadá složitě, ale přijde mi mnohem snažší, než nějaké posílání peněz, převody atd. Nutností samozřejmě je aspoň základní znalost angličtiny nebo přítel na telefonu, který anglicky umí.

Takže, zboží byste rádi zaplatili, ale jak ho dostat sem? Existuje několik zasilatelských služeb:

  • USPS - klasická americká pošta
  • UPS - soukromý a drahý dopravce
  • FedEx - také drahý
  • DHL - a ještě dražší :-)

Jak vidno, nejlépe se jeví využití služeb USPS, proto bych doporučil ji vybírat jako první variantu. Běžně se objevuje pod názvem "International Priority Mail Shipping" a hodně soukromých prodejců a obchodníku ji na eBay nabízí. Stejně jsem dopadl i s Eckler's, kde bylo poštovné také za příjemnou cenu. Trošku horší už to bývá se Summitem, RockAuto a Classic Industries - ti tuším využívají spíše soukromých dopravců, kteří mají vyšší ceny a navíc si účtují případné celní poplatky navíc. Pokud ovšem potřebujete větší nebo těžší díl, bude nutné obrátit se na některého z lokálních dovozců. Jak jsem již jednou psal, mám v tomhle dobré zkušenosti s Ameriky HK.

Sice je toho k povídání ještě více, ale snad jsem dokázal zodpovědět aspoň nějaké základní dotazy a navedl, co a jak dál. Pokud se stále obáváte začít, doporučil bych si projít další obecnější články o nakupování v USA jako třeba:

eBay - návod k registraci a založení účtu
PayPal - návod k registraci a založení účtu

Doplněk: Podrobnější a aktuální informace o jednotlivých amerických obchodnících můžete sledovat v diskuzním fóru.

Přidat komentář

Loading