chevroletcamaro.cz

Unleashed Fuel Only

Návštěva fitness centra (více svalů pro Camaro) [video]

Přesně za týden po prvním jarním srazu v Jizbicích se Camaro odebralo do dalekého kraje Karlovarského, aby podstoupilo zásadnější léčebnou a úpravovou kůru, zejména co se motoru a převodovky týče. Pokud si dobře vzpomínáte, při popisování nákupu nových kol byl zveřejněj taktéž nákup i jiných zajímavých dílů. Dalším úkolem bylo přetěsnění stále neutěsnitelné převodovky, pro tento účel se nakoupilo mnoho nových těsněníček, simeringů, chromové vany na převodovku, atp. Inu, jak to tedy vypadalo, když auto dorazilo pod kudlu?

Camaro 305 305 in Camaro GM305 and TH350

Raz, dva, tři, rup! A je to venku. V neděli dopoledne jsem Camaro opustil a navečer už nevěřícně zíral na fotografie vypreparovaného motoru s převodovkou. Hned při prvním ohledání bylo zjištěno množství netěsností, zejména mezi motorem a sáním, což byla také jedna z příčin chabého výkonu.

Začalo se tedy s rozborkou. Po odmontování ventilových vík bylo zjištěno, že ventilová těsnění už prakticky neexistují a po hlavách se válí jen jakýsi neidentifikovatelný svinec. Veškerá naše podezření směřovala k faktu, že při onom výbrusu kliky (ano to jsem si ještě naivně kdovíco myslel) se ani nepoužila nová těsnění a v podstatě se nic dalšího na motoru neudělalo. Prostě jenom honem složit a už s tím autem pryč, kšá.

Dismantling 305 Dismantling 305 305 Heads 305 Heads Valve
305 Heads 305 Heads 305 Heads Crankshaft

Znalec problematiky si jistě všiml podpáleného ventilu a dalé důsledku zmíněných netěsností. Áno, vršky hlav okolo ventilových sedel jsou poslintány olejem. No a když už byly ty hlavy dole, tak se to tedy všechno pěkně přebrousilo a  zarovnalo. Naštěstí nebyly hlavy nijak extrémně křivé, takže maximální snížení bylo o nějakých 57 mikrometrů. Následovala ještě zběžná kontrola klikové hřídele, která odhalila její velmi dobrý stav a nebylo tudíž třeba žádných zásahů do těchto končin.

A nyní konečně k vačce, na té nebylo co zkazit - stačilo namazat dodaným lubrikačním gelem a zasunout (vačku do motorového bloku). K vačce samozřejmě přišly nové rozvody, silnější pružiny, nové zdvihací tyčky, nějaká ta těsnění, ložiska atd, atd. Naše dohoda poté byla rozšířena též o vizuální povýšení omšelého červeného motoru tak, aby dokonale ladil se zbytkem vozidla.

Edelbrock Cam Edelbrock Perfomer Painted Engine Components Paint Engine Block Paint
Engine block paint valve cover preparation valve cover preparation Engine Oil Pan paint

Lakování neušla ventilová víka (jedno si vyžádalo trošku broušení a kitování), olejové měrky, krytka rozvodů, řemenice, krytky alternátoru a další drobnosti. Opravou prošla i trošku odřená olejová vana, na obrázku po aplikaci základní barvy. Po kolorifikaci již nadchází ta nejzábavnější část a to skládání a zprovozňování. Při výměně vačky je třeba motor řádně zaběhnout, tzn. po prvním startu vytočit na cca 2600 otáček a nechat aspoň půl hodiny běžet. V podstatě to samé, ale na motoru konkurenční produkce řešil a velmi pěkně popsal kolega renovující Ford Mustang zde. Když už nic, tak je ode mě aspoň k dispozici záběhové video.

assembled 305 head 305 head and valve cover Assembled Chevy 305
Assembled Chevy 305 Assembled restored 305 Assembled Chevy 305

Těžko uvěřit, že se jedná stále o ten samý motor po výměně vačky, že? Zapomněl jsem ještě poznamenat, že byl rovnou přikoupen fungl nový rozdělovač, který bohužel přišel se zlomeným palcem. Nicméně totok už je také vyřešeno. Starý leč plně funkční rozdělovač se co nevidět objeví v bazaru. A teď už šup s tím krasavcem zpátky do auta.

Camaro ready to install Engine Compartment Engine Compartment
Chevy 305 fully assembled Chevy 305 installation Chevy 305 installation

Motorový prostor byl samozřejmě ještě trošku zveleben, očištěn a opraveny drobné oděrky. Na první pohled vypadá vskutku docela zachovale a nepožraně, což je dobrá zpráva. Ke konci přidám ještě finální fotografie, aby lépe vynikl stav před & po.

Before and After Engine Renovation
Photobucket

Pověstnou třešničkou na dortu budiž, jako netradičně, nové akční video.

Komentáře (2) -

  • marek

    14.07.2009 23:01:28 | Odpovědět

    dobry,den chtel bych se zeptat chtel by jsem si koupit corvette 79 ale dozvedel jsem se ze koupit nove lepši dily tim to nekonči prej tam jsou nake veci ktere tento vykon brzdí ERG a naky s emisema ten motor total ne zbzduje a dava melej vykon na kola jak odstranit aby byl motor dobre brutalne naladen. byli jste mi dopureceni ze s obsahem co mam ja tak mate v camarech 5,7. tak vas zadam oradu nebo nake tryky abych stoho dostal max vykon na kola, vim že ty motori jou kvuli emisim přiskrceny tak ho chci zas odskrtit. dekuji vam moc spozdravem malik jeste bych si dovolil jednu otazku, jak se zaregistrovat do vaseho fora. nevim co stale kupiti mam tokovejch top 3 corvette firebird a camaro ale spise se kloním ke corvette.

  • xjohny

    16.07.2009 23:06:37 | Odpovědět

    V 79tém rocem samozřejmě byly škrceny všechny motory kvůli emisím ale není problém tyto emisní serepetičky odstranit. Navíc se domnívám, že většina Corvette, které seženete, už bude víceméně odškrcená. Tuhle tematiku stěží popíšu v jednom příspěvku, proto zkoušejte hledat i po jiných českých fórech, informací se myslím dá najít dost.

Přidat komentář

Loading