chevroletcamaro.cz

Unleashed Fuel Only

Výfuky – příběh pokračuje křížením [video]

ba

Zdá se, že příběh výfuků stále nedosáhl svého konce. V prvopočátcích úprav stálo směšné zakrytí výrobních vad z dob německého tuningu hliníkovým sprejem na výfuky. Po odstranění těchto přívěšků se pokračovalo instalací kompletně nového výfukového systému – tj. keramické svody Flowtech, tlumiče Summit a na zakázku sestavené potrubí. Ani tento výsledek nebyl perfektní, protože se koncovky docela tloukly o zadní nápravu. Po odstranění této vady byl na chvíli klid.

Ne napořád, když jsem si nechával (u/o)pravit motor bylo mi doporučeno to, o čem už jsem stejně dlouho přemýšlel – propojit výfukové větve. Tím by se v nich vyrovnaly tlaky a zkultivoval se chod motoru. Existujé jistý V8 mýtus, jehož potvrzení či vyvrácení bych radši přenechal odborníkům, ale na každém šprochu pravdy trochu:

  • H-propojka je lepší než dvě nezávislé větve
  • X-propojka je lepší než H-propojka

Pro vizuální představu nabízím následující obrázkové srovnání:

zdroj: já a SummitRacing.com

Někteří možná pamatují, že kolega již kompletní systém od Pypes Performance Exhaust instaloval. Protože já jsem ale šel od počátku jinou cestou, rozhodl jsem se upravit stávající systém pouze přidáním samotného X-pipe elementu. Navíc bylo zapotřebí opět doladit koncovky, které se stále a stále bily se zadní nápravou. Jelikož výroba samotné propojky tak, aby šla dobře zakomponovat do současného výfukového systému, není snadná, byla vymyšlena varianta protáhlého X. Fajnšmekr by řekl dvou propojených ypsilon.

Intermediate pipes X-Pipe Tailpipe
Camaro Exhaust Tail Pipe Exhaust Overview

Jak jste si jistě všimli, přibyly i nerezové koncovky, na konci seřízlé v úhlu 45°. Samozřejmě, že ke každé kvalitní recenzi nemůže chybět srovnávací video. A protože kvalitního videomateriálu mám již docela dost, nebyl problém dohledat záznam z poslední vyjížďky, nastudovat režijní techniku a pokusit se natočit stejně jeden záběr, neřku-li ještě lépe:

Nejbystřejší oko nejpozornějšího diváka zajisté postřehlo, že opět chybí chromová lišta lemující přední okno. Ano, opět ulétla při cvičném předjžíděcím manévru. Tentokrát jsem jel ale pomaleji. Nezbyde, než se rozloučit se stávající technikou lepení tmelem a použít to co tam opravdu patří – cvočky. Teď už jen sehnat další lištu :-)

Komentáře (3) -

  • xjohny

    16.10.2009 9:23:02 | Odpovědět

    Ono je to subjektivní, všimni si, že ta porovnávací natáčecí scéna je vzata přeci jen trošku jinak. Ale o trochu ochotnějš to za plynem jde, to jest pravda.

  • xjohny

    18.10.2009 22:40:30 | Odpovědět

    Taky určitě zapracoval regulátor karburátoru z Aše Wink

  • Honza

    03.11.2009 20:42:34 | Odpovědět

    brutalni rozdil to jo

Přidat komentář

Loading